• Sound of the region
  • Zvuky tradičního pastevectví na Valašsku
en
Language selection

Traditional region

Opavské Slezsko

Hudba, poezie a sladké mlsání je ta nejlepší kombice, kdy můžete dát nekonečný prostor svým smyslům. Stejné je to s Opavským Slezskem, dalším tradičním regionem severní Moravy. Rovinatá krajina podél řeky Odry v sevření Beskyd a Jeseníků je známá svou tradiční výrobou varhan v Krnově, sladkými oplatkami z Opavy a také netradičními básněmi Petra Bezruče a jeho slavné básnické sbírky Slezské písně. Nechte se vést půvabnými tradicemi a užijte si poznávání Opavského Slezska všemi smysly.
You can really savour the region thanks to local culinary specialities, traditional methods and ingredients. Let your senses flow in the unmistakeable fragrance and taste of local cuisine and enjoy.

Halečky přelité šimlenou

Silesia (also black) dumplings, poured with plum sauce.

Brotsuppa with roasted bacon

Bread soup with bacon.

Šurimajzl with smoked pork belly

Mixture of beans and groats with cracklings and cabbage.

Salty potato doughnuts

Small rounds are cut out of yeast – raised potato dough, that are filled with salami, onion and (roasted without a grease) garlic filling. Winded, they are baked shortly in the oven on baking tin and then fried in oil.

Hlučínsko cookies

Yeast-raised cookies filled with poppy seed, jam or curds filling, decorated with sprinkling.

Map of Czech traditions