cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Opavské Slezsko

Hudba, poezie a sladké mlsání je ta nejlepší kombice, kdy můžete dát nekonečný prostor svým smyslům. Stejné je to s Opavským Slezskem, dalším tradičním regionem severní Moravy. Rovinatá krajina podél řeky Odry v sevření Beskyd a Jeseníků je známá svou tradiční výrobou varhan v Krnově, sladkými oplatkami z Opavy a také netradičními básněmi Petra Bezruče a jeho slavné básnické sbírky Slezské písně.

Nechte se vést půvabnými tradicemi a užijte si poznávání Opavského Slezska všemi smysly.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Petr Bezruč

Vlastním jménem Vladimír Vašek. Jeho verše vzbuzovaly již od prvního okamžiku velký zájem. Sbírku „slezských písní“ několikrát upravoval, konečná podoba – 79 básní – vyšla v roce 1928. Kromě sociálních balad se zde objevují reakce na tehdejší aktuální politickou situaci a intimní lyrika. Hlavní linii sbírky tvoří autorův odpor vůči národnostnímu a sociálnímu útlaku slezského lidu. Bezručovo dílo inspirovalo přes čtyři sta hudebních skladeb, množství grafik, bibliofilií, medailí, obrazů a soch. Bylo přeloženo do více než čtyřiceti jazyků. V Opavě byl na místě básníkova rodného domu vybudován Památník Petra Bezruče.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Hotel Cvilín, Krnov

Halečky přelité šimlenou

Slezské (nebo také černé) knedlíky přelité švestkovou omáčkou.

Brotsuppa s rozškvařenou slaninou

Chlebová polévka se slaninou.

Šurimajzl s bůčkem

Směs fazolí a krup se škvarky a zelím.

Slané bramborové koblihy

Z kynutého bramborového těsta se vykrajují kolečka, která se plní náplní ze salámu, cibule a česneku (osmaženého na sucho). Zabalí se, předpečou na plechu v troubě a poté se dosmaží na oleji.

Hlučínský koláč

Kynuté koláčky plněné makovou, povidlovou nebo tvarohovou nádivkou, zdobené posypkou.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Nářečí Opavského Slezska

Džeči, džedžina, čicho, majiček, dlaška, skory, kudlačky, jahudky, šťipka, rež, přykryvka.

Mapa Českých tradic