• Zvuky regionu
  • Hanácká svatba na střední Moravě
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Haná

Někde zřizují muzea a jinde svoje tradice zkrátka žijí.

Chcete-li vidět tradiční řemeslo, oslavu nebo nářečí skutečně živé, tak navštivte Hanou – region, který v České republice nemá obdobu. Slyšíte ta zvonivá slova bezjaderka, břéskat, cafórek, domrza… Zaposlouchejte se do života na Hané třeba při sečení lúk, pochovávání basy, oslavě „Smrtné neděle“, slavení “matiček” nebo světoznámé jízdě králů a bude vám sladce teskno. A jestli vám ani tohle nestačí, pak je pro vás připravená hanácká „svajba“ – opulentní oslava lásky pod taktovkou bohatství, přepychu a kapičky furiantství. Svatební hanácký kroj patří k jedněm z nejkrásnějších v Česku.

Okázalá barevnost, bohatství výšivek a krajek a delikatesy místní kuchyně vaše smysly doslova ohromí.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Jarmila Vítoslavská z Troubek

Už 40 let šije a vyšívá hanácké kroje. Zabývá se vyšíváním ubrousků, ubrusů, deček až po ušití a vyšití. Je Nositelkou tradice lidového řemesla. V roce 2010 její práce reprezentovala Českou republiku na světové výstavě EXPO 2010 v Číně.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Hotel Jana, Přerov
  • Hotel Pivovar, Kojetín
  • Potrefená husa, Olomouc
  • Restaurace Archa, Olomouc – Svatý Kopeček
  • Restaurace Harmonie, Přerov
  • Restaurace Kolštejn, Branná
  • Restaurace U Labutě, Přerov
  • Švejk restaurant Olomouc, Olomouc
  • R – club, Holešov
  • Restaurace Retro, Holešov
  • Restaurace Starý pivovar, Holešov
  • Pivovar, restaurace a penzion Černý orel, Kroměříž
  • Restaurace Pod starou knihovnou, Kroměříž
  • Restaurace Radniční sklípek, Kroměříž
  • Restaurace a penzion Excellent, Kroměříž
  • Restaurace a kavárna Scéna, Kroměříž
  • Hotel a restaurant Octárna, Kroměříž
  • Hotel La Fresca, Kroměříž
  • Restaurace hotelu Bouček, Kroměříž
  • Hotel Mlýn Velehrad, Velehrad
  • Lesní penzion Bunč, Roštín
  • Penzion Brusenka, Brusné
  • Restaurace U Johana, Otrokovice
  • Golf hotel Austerlitz, Slavkov u Brna

Loštická česnečka

Na slanině se osmahne na plátky nakrájená cibule, zalije se vodou, přidají se na kostičky pokrájené brambory, kmín, sůl a vše se uvaří doměkka. Polévka se ochutí pepřem, majoránkou a česnekem. Rozdělí se do misek, do jednotlivých porcí se přidají nakrájené tvarůžky. Nakonec se polévka v předehřáté troubě krátce zprudka zapeče.

Tvarůžkové lívanečky

Z mouky, vajec a mléka se připraví husté těstíčko, které se naleje na pánvičku, vloží se kolečko tvarůžku a znovu se přelije těstíčkem. Lívaneček se upeče dozlatova a servíruje se s borůvkami nebo s ovocem dle vlastní chuti a se šlehačkou.

Poštulkovy tvarůžkové moučníky

Skládají se z listového, piškotového či bramborového těsta vlastní výroby, tvarůžkové pěny a olomouckých tvarůžků a jsou zdobeny jablečnými povidly, perníkem, brusinkami či ořechy.

Hanácké hertepláky

Nejlépe den předem se brambory uvaří ve slupce doměkka. Oloupou se a najemno nastrouhají. Pak se smíchají s moukou a se solí a zpracují se v těsto, které se nelepí, není příliš tuhé ani řídké. Na pomoučeném vále se vyválí tenké placky, které se opékají nasucho z obou stran na litinovém kolečku plynového sporáku. Ještě teplé se pomažou rozpuštěným máslem, posypou mákem smíchaným s mletým cukrem, znovu se zakapou máslem a stočí se jako palačinky. Do hrnce se skládají na sebe, mezi sebou se promazávají máslem a uchovávají se v teple. Je také možné plnit je povidly nebo povidly s mákem.

Teplické pecáky

Koláče s tvarohovou, hruškovou, makovou, ořechovou a povidlovou náplní. Zvláštností je tvarohová náplň, která se nemaže na povrch koláče, ale vkládá se dovnitř.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Hanácké nářeší

Nemužô hôsnót v nocê, jag mňe f té hlavje pořát huči, nechca tak ve dne.

Mapa Českých tradic