• Zvuky regionu
  • Jak zní poklady ze středních Čech
  • Jak zní zvony středních Čech
cs
Výběr jazyka

Jak zní poklady z půdy středních Čech?

Přehrát video regionu

Region

Střední Čechy

Střední Čechy jsou oblastí doslova posetou tradičními regiony. Jako věnec se točí od západu Rakovnicko, Křivoklátsko, Poberounsko a Kladensko, Podbrdsko a Střední Povltaví, Posázaví a Podblanicko a končí Polabím a Kutnohorskem. Poklady, které jsou uloženy v jejich půdě, se staly tradicemi, které si dodnes můžeme užívat všemi smysly.

Vychutnávejte si české tradice všemi smysly!

Tradice v regionu Střední Čechy

Červenobílá krása z kruhu

Hrnčířství
Při korunovaci krále Matyáše v roce 1611 se nápoje nalévaly z jejich džbánů. Tak vysokou poctu získali berounští hrnčíři, kteří již od středověku točili typicky červenou keramiku s bílými motivy...

Český tramping

Tramping
První trampská osada byla založena už v roce 1918 ve Svatojánských proudech a nazývala se „Tábor řvavých“, později byla přejmenována na „Ztracenou naději“. Brzy následovaly...

Hornictví

První písemná zmínka o hornictví a těžbě rud v Březových Horách pochází z roku 1311. Hornická tradice je však mnohem starší. Těžily se zde stříbrné rudy, olovo, zinek i uran a hornictví se stalo na...

Hrabalovy Postřižiny a Postřižinské pivo

Postřižiny
Pivovar Nymburk, Bohumil Hrabal a Postřižiny patří neodmyslitelně k sobě. Známý spisovatel Bohumil Hrabal žil v pivovaru Nymburk v letech 1919-1947 a život v něm popsal ve své knize Postřižiny...

Hudební tradice

Hudba
„Cítím se zde velice šťasten,“ píše Antonín Dvořák ze svých pobytů ve Vysoké u Příbrami svým přátelům. Novorenesanční zámeček ve Vysoké u Příbrami, rozsáhlý park, Rusalčino jezírko...

Kutnohorská těžba

Hornictví
Doly pod městem i v okolí se rozkládaly na ploše 32 km2. Historie kutnohorského dolování se datuje od roku 985, ale pravá stříbrná horečka vypukla až ke konci 13. století, kdy král Václav II...
Zobrazeny výsledky 1-6 (z 13)
  < 1 - 2 - 3  > 
Zobrazit další tradice
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou. Seznamte se s velikány Středních Čech.

František Mikyška

Vyrábí dřevěná vodní kola. Vyrobil několik mlýnských kol pro památkové mlýny např. ve Vysokém Chlumci, skanzenu příbramského hornického muzea. Mistrovským kouskem bylo kolo o průměru osm metrů na pražské Čertovce. V roce 2009 získal titul „Nositel tradice lidových řemesel“.

Vladimír Izbický

Jeho jméno je neodmyslitelně spjato s hrnčířskými trhy v Berouně. Je totiž jejich zakladatelem a sám se jich také účastní a prodává na nich své miniaturní keramické džbánečky a další hrnčířské výrobky.

Bohumil Hrabal

Je jedním z nejoriginálnějších spisovatelů 20. století. Své dětství a mládí prožil v nymburském pivovaru, jehož život popisuje v knize Postřižiny. Jeho otec byl správcem pivovaru. V hlavní budově Vlastivědného muzea Nymburk v Tyršově ulici se nachází expozice Bohumila Hrabala.

Josef Lada

Působil jako karikaturista, ilustrátor a také jako spisovatel. Kromě mnoha pohádek a knih pro děti, které sám napsal, ilustroval především Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války a další knihy Jaroslava Haška. Ve svých obrázcích zpracovával svět vzpomínek z dětství, které dovedl kouzelně přiblížit. Podařilo se mu zachytit něco neopakovatelného, co dosud žije v české krajině a jejích obyvatelích.

Bob Hurikán

Vlastním jménem Josef Peterka, spisovatel, písničkář a propagátor trampského hnutí. Na Sázavě založil několik trampských osad, hrál na kytaru a zpíval, psal dobrodružné knihy a přispíval do trampských a skautských časopisů. Zůstala po něm i oceňovaná faktografická kniha Dějiny trampingu.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Hotel a Švejk restaurant U Zeleného stromu, Nepomuk
  • Chateau Mcely, Mcely
  • Hotel S.E.N., Senohraby
  • Čertův potok, Roztoky u Prahy
  • Švejk restaurant Dělnický dům Kladno, Kladno
  • Motorest Naháč, Chocerady
  • Hostinec Melicharka, Brandýs nad Labem
  • Penzion Roubenka 1791, Kokořín
  • Seminární hotel Akademie Naháč, Chocerady
  • Švejk restaurant U Zimů, Benešov
  • Restaurace-Galerie-Truhlárna, Kokořín
  • Hotel Opat – restaurace Mincovna, Kutná Hora
  • Zámecká restaurace Vlašim, Vlašim
  • Pivnice Dačický, Kutná Hora
  • Pivovar a restaurace Vítek z Prčice, Sedlec-Prčice
  • Restaurace sv. Václav, Mělník
  • Vinárna restaurace Pobuda, Kokořín
  • Zájezdní hostinec Černokosteleckého pivováru, Kostelec nad Černými lesy
  • Zámecká restaurace, Mělník
  • Zámek Liblice, Byšice

Kladenská uhlířina

Typické hornické jídlo vařené např. z brambor, knedlíků, zelí nebo masa.

Řepánky

Kynuté bochánky plněné cukrovou řepou z Kolínska.

Sedlčanský hermelín

Vyrábí se za pomoci tradičních sedlčanských receptur již přes 50 let. Sedlčanský hermelín získal za posledních devět let desítky „medailových“ umístění na nejrůznějších sýrových soutěžích v České republice. Místní mlékárna vznikla v roce 1950 a měla zmírnit chudobu tohoto kraje zapříčiněnou druhou světovou válkou. Po nástupu kapitalismu se sedlčanské mlékárny staly specialistou na výrobu všech sýrů: plísňových, zrajících i čerstvých. Z původního názvu Hermelín vznikl název dvouslovný: Sedlčanský Hermelín. Název Hermelín, odvozený od podoby porostu bílé plísně s kožešinou hermelínového pláště, vyráběného z bílých kůží hranostajů, byl zvolen proto, že značka Camembert byla patentově chráněna. Hledal se tedy jiný vhodný název, pro naši zem srozumitelný. Sedlčanský hermelín byl od počátku své výroby specifický svojí vláčnou strukturou, houbovitým aroma a dozrálým jádrem.

Frantík

Fermentovaný trvanlivý salám, který se vyznačuje jemnou chutí a jemně kořeněnou vůní. Vyrábí ho řeznictví a uzenářství U Dolejších, které navazuje na více než stoletou rodinnou tradici výroby uzenin v Davli.

Pivo Sedm kulí

Je vyráběno z kvalitních českých surovin, přidává se do něj směs bylin, které mu dodávají nenapodobitelnou vůni a chuť. Pivovar Ferdinand, se sídlem v Benešově, byl založen roku 1897 arcivévodou Františkem Ferdinandem d‘Este. Součástí pivovaru je i humnová sladovna.

Chlumecká pochoutka

Speciálně upravená vepřová kýta uleželá bez nástřiku ve směsi koření se solí s překryvem sádla cca 1 cm. Je typická svou výjimečnou chutí po uzení. Vyrábí se ve Vysokém Chlumci u Sedlčan.

Zablafuňky

Smetanová polévka s bramborami z Kouřimska.

Karlštejnská medovina

Nejrozšířenější kvašený nápoj na území tehdejšího Českého království až do doby krále Karla IV.

Luženská medovina

Vyrábí se kvašením kvalitního včelího medu z křivoklátských lesů.

Sýrová koleda

Smažená „sýrová vejce“.

Postřižinské pivo

Nese název, který mu dal spisovatel Bohumil Hrabal, jenž zde v letech 1919–1947 žil. Pivovarnictví v Nymburce má svou tradici již od dob vlády Jana Lucemburského ve 14. století.

Mšecké mošty

Několik druhů lahodných lihuprostých nápojů, čistý jablečný mošt, mošty s přídavkem hruškového moštu, mrkvové šťávy a šťávy z červené řepy.

Křivoklátské bylinkové směsi

Jsou míchány z bylinek rostoucích na území chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Milovické viržínko s paprikou

Tepelně opracovaný trvanlivý masný výrobek s příjemnou lehce pikantní chutí mleté papriky. Vyrábí se z vepřového a hovězího masa. Je zauzený na bukovém dřevu, čímž získává jemné kouřové aroma.

Rožďalovský rohový koláč

Ručně vázaný, vyrobený z nekynutého těsta. V koláčích je pět náplní: tvaroh, mák, jablka, povidla a ořechy. Na povrchu jsou koláče bohatě sypány drobenkou

Berounský koláč vočepák

Tradiční pochoutka Berounska, je velký, oboustranně mazaný koláč. Nejčastěji je pomazaný povidly, posypaný mákem a vykládaný mandlemi a rozinkami. V minulosti byl součástí každé pravé selské svatby.

Pivo Berounský medvěd

Kvasnicové, nefiltrované pivo. Zdejší tradice vaření piva je přibližně 550 let stará. Navázali na ni manželé Mayerovi, kteří zde roku 1998 založili soukromý stejnojmenný domácí pivovar.

Poddžbánský pivovar

Minipivovar nacházející se na území Křivoklátska, asi 50 km od Prahy v obci Mutějovice. Zaměřuje se na výrobu řemeslného piva, které se nefiltruje a nepasterizuje. Pro výrobu poddžbánského piva se používá český slad plzeňského typu pro piva světlá a slad mnichovský, karamelový pro piva tmavá.

Pivovar Matuška

Nachází se nedaleko Křivoklátu v obci Broumy. V tomto pivovaru se pivo začalo vařit v roce 2009, kdy byl založen přesně na velikonoční pondělí. Svojí produkcí a velikostí se pivovar zařazuje do kategorie minipivovarů. Pivo z pivovaru Matuška se může honosit přívlastkem řemeslné, jelikož se vaří tradičním způsobem bez filtrace či pasterizace.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Nářečí Podbrdska a Středního Povltaví

Takoveho dobrého, ňákemu dobremu, na každom dobrom.

Nářečí Rakovnicka, Křivoklátska, Poberounska a Kladenska

Cejtit, tříbrnej, jsou, modlej, plivaj, seš.

Mapa Českých tradic