• Zvuky regionu
  • Hanácká svatba na střední Moravě
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Záhoří

Kousek půdy z Hané, kousek lesa z Valašska. To je Záhoří, oblast, která je na přechodu dvou regionů a kde se lidé živili především zemědělstvím. A k tomu potřebovali spoustu různého železného nářadí, náčiní a nástrojů, nezbytná byla rovněž údržba vozů a kování koní. Bez výroby železných předmětů, bez jejich údržby a oprav by Záhořané jen těžko mohli obhospodařovat půdu. Proto je tradice železářství v Záhoří silná a dodnes živá. Kout železo je magie sama, zkuste ji prožít v Záhoří všemi smysly.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Pavla Hučínová z Veselíčka

Věnuje se výrobě produktů ze záhorské krajky. Jedná se především o ozdoby a dekorativní předměty s vánočními a velikonočními motivy.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Restaurant Sušil, Bystřice pod Hostýnem

Slivovice

Místní pálenky z ovocných sadů se pravidelně umísťují na předních místech v nadregionálních soutěžích ovocných destilátů.

Mapa Českých tradic