• Zvuky regionu
  • Jak zní poklady ze středních Čech
  • Jak zní zvony středních Čech
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Polabí a Kutnohorsko

Říká se jí Zlatý pruh české země. Krajina, kterou se jako modrá stužka vine řeka Labe, v sobě skrývá poklady, které jsou nezaměnitelné. Kromě úrodné zemědělské půdy vhodné i pro pěstování vinné révy tu najdeme i poklady ukryté pod zemským povrchem – historie kutnohorského dolování sahá až do konce devátého století.

Vychutnejte si vše, co nabízí tato půda, vaše smysly budou okouzleny.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Bohumil Hrabal

Je jedním z nejoriginálnějších spisovatelů 20. století. Své dětství a mládí prožil v nymburském pivovaru, jehož život popisuje v knize Postřižiny. Jeho otec byl správcem pivovaru. V hlavní budově Vlastivědného muzea Nymburk v Tyršově ulici se nachází expozice Bohumila Hrabala.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Chateau Mcely, Mcely
  • Hostinec Melicharka, Brandýs nad Labem
  • Penzion Roubenka 1791, Kokořín
  • Restaurace-Galerie-Truhlárna, Kokořín
  • Hotel Opat – restaurace Mincovna, Kutná Hora
  • Pivnice Dačický, Kutná Hora
  • Pivovar a restaurace Vítek z Prčice, Sedlec-Prčice
  • Restaurace sv. Václav, Mělník
  • Vinárna restaurace Pobuda, Kokořín
  • Zájezdní hostinec Černokosteleckého pivováru, Kostelec nad Černými lesy
  • Zámecká restaurace, Mělník
  • Zámek Liblice, Byšice

Řepánky

Kynuté bochánky plněné cukrovou řepou z Kolínska.

Zablafuňky

Smetanová polévka s bramborami z Kouřimska.

Sýrová koleda

Smažená „sýrová vejce“.

Postřižinské pivo

Nese název, který mu dal spisovatel Bohumil Hrabal, jenž zde v letech 1919–1947 žil. Pivovarnictví v Nymburce má svou tradici již od dob vlády Jana Lucemburského ve 14. století.

Milovické viržínko s paprikou

Tepelně opracovaný trvanlivý masný výrobek s příjemnou lehce pikantní chutí mleté papriky. Vyrábí se z vepřového a hovězího masa. Je zauzený na bukovém dřevu, čímž získává jemné kouřové aroma.

Rožďalovský rohový koláč

Ručně vázaný, vyrobený z nekynutého těsta. V koláčích je pět náplní: tvaroh, mák, jablka, povidla a ořechy. Na povrchu jsou koláče bohatě sypány drobenkou

Mapa Českých tradic