• Sound of the region
  • Zvuky tradičního pastevectví na Valašsku
en
Language selection

Traditional region

Luhačovické Zálesí

Leží na hranicích Valašska, Slovácka a Hané a tak se v této oblasti střetávaly prvky lidové kultury horského typu (Valašsko) s vlivy nížinných oblastí Slovácka a Hané. Výsledkem je vznik ojedinělé lidové kultury s osobitými rysy, které odlišují Luhačovické zálesí. Procházka po stopách léčivých pramenů kolem romantických dřevěných staveb Dušana Jurkoviče vás nabije energií a vaše smysly si to budou užívat. Poznejte jediněčnost Luhačovického Zálesí. Vychutnejte si Luhačovické Zálesí všemi smysly, ať s pohárkem v ruce, nebo jen očima i srdcem otevřeným pro vše nové – protože taková koncetrace krásy je nevídaná.
You can really savour the region thanks to local culinary specialities, traditional methods and ingredients. Let your senses flow in the unmistakeable fragrance and taste of local cuisine and enjoy.

Vánoční kelnická kyselica (Christmas soup)

Traditional recipe from woodlands of Luhačovice. Mushroom soup served during Christmas. Dried durance (variety of plum) and whipping cream are added. When cooked, soup is kept in a cold place for a day and served the next day.

Lázeňské oplatky (spa wafers)

Spa wafers are inseparably connected with the Luhačovice spa. They are traditionally made of two round wafers, joined with sweet topping. The original spa wafers were an idea of a German family, living in Karlovy Vary in the 19th century. Later the tradition of spa wafers production spread to other Czech spa destinations, and today they are considered to be a symbol of Czech spa. Czech spa wafers producers strive in a long term for their product was accepted by European Union as traditional Czech trademark.

Map of Czech traditions