• Zvuky regionu
  • Zvuky tradičního pastevectví na Valašsku
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Luhačovické Zálesí

Leží na hranicích Valašska, Slovácka a Hané a tak se v této oblasti střetávaly prvky lidové kultury horského typu (Valašsko) s vlivy nížinných oblastí Slovácka a Hané. Výsledkem je vznik ojedinělé lidové kultury s osobitými rysy, které odlišují Luhačovické zálesí.

Procházka po stopách léčivých pramenů kolem romantických dřevěných staveb Dušana Jurkoviče vás nabije energií a vaše smysly si to budou užívat. Poznejte jediněčnost Luhačovického Zálesí. Vychutnejte si Luhačovické Zálesí všemi smysly, ať s pohárkem v ruce, nebo jen očima i srdcem otevřeným pro vše nové – protože taková koncetrace krásy je nevídaná.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Antonín Václavík

Autor knihy Luhačovické Zálesí, je jedním z nejvýznamnějších rodáků oblasti Luhačovického Zálesí. Během svého života se výrazně zasloužil o uchování dokladů tradičního života Luhačovického Zálesí pro příští generace. V roce 1930 vydal pan Václavík své celoživotně nejvýznamnější dílo – Luhačovické Zálesí. Tato publikace byla vyvrcholením činnosti Muzejní společnosti v Luhačovicích. Vydáním publikace Luhačovické Zálesí dovršil Antonín Václavík dvacetiletý výzkum svého rodného kraje. Šlo o rozsáhlou publikaci, která byla doplněna o bohatou obrazovou přílohu.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Hotel Vyhlídka, Luhačovice
  • Spa & Wellness hotel Alexandria, Luhačovice
  • Restaurace a kavárna v lázních, Luhačovice

Vánoční kelnická kyselica

Tradiční recept z oblasti Luhačovického Zálesí. Jedná se o houbovou polévku servírovanou o Vánocích. K houbám se přidávají sušené durancie (švestky) a smetana. Po uvaření se polévka na jeden den odstaví v chladném prostředí a konzumuje se až druhý den.

Lázeňské oplatky

S lázněmi Luhačovice jsou neoddělitelně spjaty lázeňské oplatky. Ty jsou tradičně složeny ze dvou kulatých oplatků, které jsou spojeny sladkým sypáním. Tradiční lázeňské oplatky jsou nápadem německé rodiny žijící v 19. století v Karlových Varech. Později se tradice výroby lázeňských oplatků přenesla i do ostatních českých lázeňských měst, a jsou tak dnes považovány za symbol českého lázeňství. Čeští výrobci oplatek dlouhodobě usilují o to, aby byl tento produkt uznán Evropskou unií za tradiční český výrobek.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Nářečí Luhačovického Zálesí

Zelé, obilé, mamňénka nebo maměnka, zem, zemňa či zemja.

Mapa Českých tradic