• Zvuky regionu
  • Jak šumí Šumava
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Šumava a Pošumaví

Převážně hornatý region Šumavy a Pošumaví je úzce spojený s horami a lesem. Všechny tradice a řemesla tak vycházejí z vůně dřeva. Dřevorubectví, vorařství, řezbářství, sirkařství… Typické jsou také malé sklárny ukryté hluboko v lesích a tradiční kouzelná architektura roubených domů z masivních klád. Nesmíme zapomenout na vyšlechtěnou horskou květinu – klatovský karafiát, který se v šumavských podmínkách stal mrazuvzdornou trvalkou.

Zaposlouchejte se do příběhů šumavského dřeva a nechte se unášet jeho vůní, majestátností, krásnými tradicemi a řemeslnou dokonalostí.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.
Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Hotel-Restaurant Švamberský dům, Český Krumlov
  • Gourmet restaurant Le Jardin, Český Krumlov
  • Jakub restaurant, Český Krumlov
  • Restaurace Lanovka, Lipno nad Vltavou
  • Švejk Restaurant Český Krumlov, Český Krumlov
  • Wellness hotel Frymburk, Frymburk
  • Hospůdka U Horejšů, Stachy
  • Hotel Alpská vyhlídka, Kvilda
  • Hotel České Žleby, Stožec
  • Hotel Nové Údolí, Stožec
  • Hotel Srní, Srní 117
  • Hotel Šumava Inn, Kvilda, okres Prachatice
  • Hotel Vydra, Kašperské Hory
  • ParkHotel Tosch, Kašperské Hory
  • Pension Hájenka Knížecí Pláně, Borová Lada
  • Pension Klostermann

Šterc

Jídlo, které dnes znají již jen naše babičky. Jedná se o jídlo z brambor, hrubé mouky, soli, mléka a másla. Množství musíme s citem odhadnout. Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je a nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme sůl a tolik mouky, aby vznikla drobenka a těsto se nelepilo. Dobře vypracované těsto se rozprostře na máslem vymaštěný plech a dá se péct do trouby. Po upečení se těsto přendá do menšího pekáčku, zalije rozpuštěným máslem a mlékem a osmaží se na plotně. Podáváme s mlékem nebo podmáslím.

Zelňáky

Zelňákové placky jsou chutné, vláčné, nakyslé, dochucené drobně nasekanými škvarky, kmínem, pepřem, jsou mírně pálivé, chuťově výborné a osvěžující.

Šumavské bramborové zelníky

Štečky nebo knedlíky z bramborového těsta plněné kysaným zelím se slaninou.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Nářečí Šumavy a Pošumaví

Líto, chlíb, vůstrý, murky, Horažďojce, Novákojc, tatínkovo bratr, sestřino děti, v našom, v čom, ajť, tejď.

Mapa Českých tradic