• Zvuky regionu
  • Jak roste chmel na severozápadu Čech
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Dolní Poohří

Úrodný region, který osídlili Slované již v 6. století, vyniká pěstováním chmele, obilí a vína. Tradice a sláva žateckého chmele a pivovarnictví provází tuto oblast již od 13. století a žatecký poloraný červeňák je hlavní odrůdou pěstovanou na Žatecku. Patří do skupiny jemných aromatických chmelů a je zároveň světově nejuznávanějším z nich. Město Žatec usiluje o zapsání souboru chmelařských budov na Pražském předměstí v Žatci na seznam památek světového dědictví UNESCO.

Ochutnejte delikátní piva místních pivovarů, vaše chutě si užijí nečekaný zážitek.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Karel Osvald

Otec žateckého chmele. Zušlechťoval původní krajové odrůdy českého chmele, vypěstoval na sto třicet chmelových klonů. Tři z nich patří dodnes mezi významné odrůdy a zaujímají převážnou část našich chmelnic.

Václav Jíra

Výtvarník z města Louny, člen Lounské krajinářské školy, založené v 50. letech 20. století. Krajinářská škola Lounska si klade za cíl společně prezentovat tvorbu svých členů, zejména malířů a výtvarníků, inspirovanou krajinou Lounska. Pan Jíra se věnuje krajinomalbě, zejména se zaměřuje na krajinu lounského středohoří.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Hotel Restaurant U Hada, Žatec
  • Hotel Lev, Lovosice
  • Hotel V Údolí Zlatého potoka, Blšany
  • Restaurace & Hotel U Daliborky, Louny
  • Restaurace Střelnice, Kadaň
  • Restaurant Cukrovar, Lovosice
  • Restaurant „U Orloje“, Žatec
  • Švejk restaurant U Věžičky, Kadaň

Pivo Žatec

Vítěz Mezinárodního pivního festivalu. Žatecký pivovar pokračuje v tradici výroby českého piva typu světlého ležáku stejně, jak se tato technologie ustálila od druhé poloviny 19. století.

Chmelový ležák

Vařený podle tradiční české receptury, se vyznačuje plnou chlebovou chutí a vysokou hořkostí. Vaří ho minipivovar U Orloje, který je součástí Chrámu chmele a piva. Jsou zde názorně vystaveny ingredience a pivo se vaří přímo před zraky návštěvníků.

Račetická cibule

Je pověstná svojí kvalitou. V roce 2010 byla oceněna titulem Nejlepší regionální potravina roku z celého kraje. Místní z Račetic ji pro její nepostradatelnost v kuchyni začali přezdívat cibule kuchyňská. Pěstování račetické cibule se věnuje zemědělská firma pana Josefa Ryšavého v Račeticích již po tři generace. Cibule ze zemědělské firmy z Račetic nejsou chemicky hnojeny, proto vydrží uskladněny po celý rok, od září do září.

Mapa Českých tradic