• Zvuky regionu
  • Přípitek číší vína na jižní Moravě
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Drahansko a Posvitaví

Tam, kde řeky často vysychají, nebo mizí do podzemí, uvidíte stavby, které v Česku nemají obdoby. Jestli bude aspoň trošku foukat, roztočí se větrné mlýny na Drahanské vrchovině. V údolí řeky Svratky se můžete setkat také s pozůstatky místní tradiční tovární výroby krajek či záclon. Připravte se na neopakovatelné zážitky.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Miloslava Zatloukalová

Vyrábí slaměné dekorativní předměty a velikonoční kraslice. Zpracovávání slámy jako druh lidové umělecké výroby se naučila od své matky, vytváří nové vzory a rozšiřuje sortiment svých výrobků o misky ze slaměných pásků a z lýka.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Restaurace, penzion Havírna, Letovice
  • Penzion a restaurace Gallus, Vranov u Brna
  • Restaurace Stará Pošta, Rousínov u Vyškova
  • Hotel Kaskáda, Kuřim
  • Hotel Selský dvůr, Vyškov

Ertepláky

Bramborové placky posypané mákem.

Klobása z Konice

Je vyrobena podle tradičního receptu a uzena tvrdým dřevem. Výrobcem je malé řeznictví a uzenářství Lubomíra Šmídy, ve kterém vyrábí tradiční zabijačkové speciality podle starých rodinných receptur. Bylo založeno roku 1993.

Mapa Českých tradic