• Zvuky regionu
  • Paličkování na Královéhradecku
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Hradecko

Nechte se okouzlit českým unikátem – celodřevěným mechanickým betlémem, který navazuje na tradici betlémářství na Hradecku. Třebechovický betlém vyráběl Josef Probošt ve spolupráci se Josefem Kapuciánem a Josefem Frimlem přes padesát let a obsahuje více než dva tisíce součástí – 351 figurek, z nichž se přes 200 pohybuje.
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Josef Probošt

V době, kdy začal s vyřezáváním Třebechovického betlému, se spřátelil s řezbářem Josefem Kapuciánem a později se sekerníkem Josefem Frimlem. Společně přibližně 40 let budovali dřevěný mechanický betlém, který se stal světovým unikátem.

PhDr. Vladimír Vaclík

Předseda čestného sdružení přátel betlémů, se se svou ženou Marií významně zasloužil o vybudování prvního specializovaného muzea Betlémů v Třebechovicích pod Orebem. Je autorem tří mezinárodních výstav betlémů v Hradci Králové a libreta mezinárodní výstavy betlémů ve švýcarském Luzernu. V roce 2001 se pak stal také předsedou světové betlémářské federace.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Bar-restaurant Atlanta, Hradec Králové
  • Restaurant Kaskáda, Hradec Králové
  • Lázně Velichovky, Velichovky
  • Hotel Nová Amerika, Jaroměř
  • Penzion za vodou, Dvůr Králové nad Labem

Pumprnikl k čaji

Perníkářství bylo dříve pro Hradecko typické a Pumprnikl servírovaný k čaji je místní oblíbená pochutina.

Sýr Niva

Vyráběný v obci Dolní Přím s velkou tradicí výroby sýrů již od roku 1879. Výroba sýru Niva započala v Dolním Přímu v roce 1950.

Pivo Rambousek

Oblíbený menší pivovárek známý také díky svým originálním recepturám s použitím netradičních surovin pro výrobu piva, jakými jsou například fíky, kaštanový med, chilli papričky, dýně nebo různé druhy českých i zahraničních sladů.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Hradecké nářečí – stejné jako v Orlických horách a na Podorlicku

Prauda, cejtit, růžej, kosťej, mužoj, stavíme sněhuláci, seš, koncovky slov – kupujou, prosej, zpívaj.

Mapa Českých tradic