• Zvuky regionu
  • Lidový tanec na Vysočině
cs
Výběr jazyka

Jak se protancují střevíce na Vysočině?

Přehrát video regionu

Region

Vysočina

Vysočina je něžná zvlněná krajina na pomezí Čech a Moravy a její tradice vás uchvátí svou přirozeností a hravostí. Dva tradiční regiony Horácko a Podhorácko udržují své tradice dodnes živé a vy máte jedinečnou příležitost prožít jejich kouzlo. Zatancovat si a zapívat, poznat jedinečnou lidovou architekturu a řemesla, ochutnat neopakovatelnou chuť ivančického chřestu nebo nahlédnout do krásných sklípků, nechat se unášet domácí atmosféru a odpočívat.

Vychutnávejte si české tradice všemi smysly!

Tradice v regionu Vysočina

Jedinečná chuť šparglu

Ivančický chřest
V Ivančicích vždy upřednostňovali kvalitu před kvantitou a kvalita zdejšího šparglu byla vskutku bezkonkurenční. První sazenice sem roku 1829 přivezl místní lékárník a radní Anton Worell, který byl...

Krása lidové architektury Horácka

Selská stavení, která byla na Horácku postavena ve vyšších polohách, jsou ze dřeva na kamenných podezdívkách a v nižších polohách můžete dodnes vidět kamenná stavení z nepálených cihel. Střechy...

Magické královničky Podhorácka

Královničky
Prastarý jarní obřad, který má původ v pohanských zvycích souvisejících s vítáním jara, s uctíváním slunce, omládlé přírody a vody se jmenuje královničky. Na Velkobítešsku se králenské obřady...

Nespočet tanců a písniček Moravy

Zpěv a Tanec Horácka
Kolo, hulán, kalamajka, rejdovák, mateník… Každá horácká písnička má svůj tanec a každý tanec je krásný zážitek. Zkuste v rytmu hudby překládat nohu přes nohu a užijte si další z tanců...

Něžné slavnosti Horácka

Lidové zvyky
Něžné tradice, které jsou spojeny s jiskřením mezi chlapci a dívkami, patří mezi ty nejmilejší. Vše začíná na Horácku již v zimě takzvanými milostnými koledami. Na Štěpána chodí děvčata koledovat...

Papírová krása betlémů

Betlémářství v Třebíči
Nejstarší betlémářská tvorba na Třebíčsku sahá až do poslední čtvrtiny 18. století a počátku 19. století. Pravým zakladatelem třebíčského betlémářství se stal Pavel Papírník, který si ze služeb u...
Zobrazeny výsledky 1-6 (z 7)
  < 1 - 2  > 
Zobrazit další tradice
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou. Seznamte se s velikány Vysočiny.

Miloslav Brtník

Legenda folkloru na Horácku. Jako hudebník, folklorista a sběratel lidových písní proslul doma i v zahraničí. V roce 1954 obnovil skřípáckou muziku ve Velkém Beranově u Jihlavy a připojil ji k nově založenému souboru Vysočan, kde působil do roku 2005 jako umělecký vedoucí.

Alfons Mucha

Rodák z Ivančic byl velkým vlastencem, vytvořil mimo jiné grafickou předlohu k první československé poštovní známce a navrhoval i grafickou podobu československých bankovek. Je autorem návrhu vitráže okna v Nové arcibiskupské (Horově) kapli katedrály sv. Víta v Praze „Slovanští věrozvěstové sv. Cyril a Metoděj“. Jeho životním dílem je cyklus velkoformátových pláten Slovanská epopej, na kterém pracoval osmnáct let. Dvaceti velkoformátovými obrazy chtěl Alfons Mucha shrnout dějiny Čechů a dalších slovanských národů. Mucha jej po dokončení podmínečně věnoval městu Praze. V letech 1963 až 2011 byly obrazy vystaveny na zámku v Moravském Krumlově. Po dlouhých sporech bylo od dubna 2011 pět pláten cyklu umístěno ve dvoraně Veletržního paláce v Praze, celý cyklus byl tamtéž zpřístupněn v květnu 2012.

Antonín Žamberský

Je jedním z pokračovatelů třebíčské betlémářské tradice, se kterou se seznámil díky svému dědečkovi. Vytvořil skříňkový betlém, který se zúčastnil výstavy nekrásnějších betlémů světa v Římě. V malé sololitové skříňce se nachází více než šedesát ručně malovaných figurek, které jsou zasazeny do klasického prostředí jeskyně s jesličkami.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Hotel Hajčman, Žďár nad Sázavou
  • Zámecký hotel Třešť, Třešť
  • Hotel Horní Dvůr, Nové Město na Moravě
  • Hotel Vivaldi, Jihlava
  • Motel Velký Rybník, Velký rybník, Pelhřimov
  • Pension Klokočí, Sněžné
  • Penzion a restaurace Bílek, Chotěboř
  • Švejk restaurant Jihlava, Jihlava
  • Švejk restaurant Telč, Telč
  • Švejk restaurant U České koruny Lipnice nad Sázavou, Lipnice nad Sázavou
  • Švejk Restaurant Havlíčkův Brod, Havlíčkův Brod
  • Hostinec u Vlachů, Tišnov

Pučálka

Naklíčený hrách, který se připravoval pražením na kamnech na slano nebo na sladko.

Mrkvance

Kynuté koláčky plněné ochucenou mrkví. Pečou se v rámci Mrkvancové pouti.

Hrách z kysela

Hrách v podobě kaše s kroupami (hrách a kroupy, šormajzl) či švestkami.

Podhorácké mládě

Kynutá buchta.

Křehotiny (křupance)

Sladké masopustní pečivo

Dalešické pivo

Vařeno podle starého pivovarského zákona. Pivovar byl založen pravděpodobně koncem 16. století. Nejstarší části současného komplexu budov pocházejí z období raného baroka, tj. ze 17. století.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Horácké nářečí

Gdes bél? Gdes tam šel? Cos šél?; voko, voves, vozék, psék.

Mapa Českých tradic