Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Slivovice
Místní pálenky z ovocných sadů se pravidelně umísťují na předních místech v nadregionálních soutěžích ovocných destilátů.
Slezské království nebeské
Vaří se ze směsi sušeného ovoce, uzeného libového bůčku, skořice a citronu. Podává se s houskovými nebo kynutými knedlíky.
Jeřabinový likér
Připravuje se ze speciálně vyšlechtěné odrůdy jeřábu obecného„Moravský sladkoplodý“.
Loštická česnečka
Na slanině se osmahne na plátky nakrájená cibule, zalije se vodou, přidají se na kostičky pokrájené brambory, kmín, sůl a vše se uvaří doměkka. Polévka se ochutí pepřem, majoránkou a česnekem. Rozdělí se do misek, do jednotlivých porcí se přidají nakrájené tvarůžky. Nakonec se polévka v předehřáté troubě krátce zprudka zapeče.
Tvarůžkové lívanečky
Z mouky, vajec a mléka se připraví husté těstíčko, které se naleje na pánvičku, vloží se kolečko tvarůžku a znovu se přelije těstíčkem. Lívaneček se upeče dozlatova a servíruje se s borůvkami nebo s ovocem dle vlastní chuti a se šlehačkou.
Bramborové placky s povidly a vlašskými jádry
Připravují se z brambor, mouky, másla a oleje. Z uvařených brambor se vytvoří placky, které se osmaží, a potřou povidly. Srolují se a obalí ve směsi cukru a vlašských ořechů.
Hovězí pečeně na zázvoru
Pečeně se prošpikovala špekem a důkladně posypala pepřem, solí a postrouhaným zázvorem. Pak se opekla a dusila v troubě, až byla měkká. Jako příloha se nejčastěji podávaly domácí nudle a salát.
Poštulkovy tvarůžkové moučníky
Skládají se z listového, piškotového či bramborového těsta vlastní výroby, tvarůžkové pěny a olomouckých tvarůžků a jsou zdobeny jablečnými povidly, perníkem, brusinkami či ořechy.
Hanácké hertepláky
Nejlépe den předem se brambory uvaří ve slupce doměkka. Oloupou se a najemno nastrouhají. Pak se smíchají s moukou a se solí a zpracují se v těsto, které se nelepí, není příliš tuhé ani řídké. Na pomoučeném vále se vyválí tenké placky, které se opékají nasucho z obou stran na litinovém kolečku plynového sporáku. Ještě teplé se pomažou rozpuštěným máslem, posypou mákem smíchaným s mletým cukrem, znovu se zakapou máslem a stočí se jako palačinky. Do hrnce se skládají na sebe, mezi sebou se promazávají máslem a uchovávají se v teple. Je také možné plnit je povidly nebo povidly s mákem.
Staroměstská máslová trubička
Trubičky jsou vyráběny z listového těsta a plněny bílkovým sněhem a dodávají se ve třech velikostech. Trubička si za celou dobu výroby zachovala svou nezaměnitelnou chuť a kvalitu. Jedinečnost a dobré jméno výrobku je ošetřeno ochrannou známkou.
Teplické pecáky
Koláče s tvarohovou, hruškovou, makovou, ořechovou a povidlovou náplní. Zvláštností je tvarohová náplň, která se nemaže na povrch koláče, ale vkládá se dovnitř.