• Zvuky regionu
  • Jak teče pivo na Plzeňsku
cs
Výběr jazyka

Jaký říz mají piva na Plzeňsku?

Přehrát video regionu

Region

Plzeňsko a Český les

Kouzelné tradice Plzeňska a Českého lesa jsou kombinací tří tradičních regionů. Plzeňska, v němž se zrodilo světově proslulé plzeňské pivo, Českého lesa jako nejstaršího rudního revíru českého království a Chodska, rázovité oblasti s typickým folklorem.

Vychutnávejte si české tradice všemi smysly!
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou. Seznamte se s velikány Plezeňska a Českého lesu.

Josef Groll

První sládek plzeňského pivovaru, muž, se kterým je svázán původ receptury Plzeňského Prazdroje. Při první várce 5. října 1842 se mu povedlo vytvořit pivo vskutku unikátní barvy a chuti. Dlužno říci, že se mu to podařilo omylem, neboť byl původně přizván na vaření piva klasického, bavorského typu. Místní měkká voda, kvalitní žatecký chmel a nová anglická metoda zpracování sladu však způsobily, že čerstvá várka po svém naražení 11. listopadu překvapila nebývalou kvalitou.

Lucie Černá a Bohumil Černý

V kraji Českého lesa se proslavili pro svoje zručné ruce, nekonečné nápady a pečlivost, se kterou vyrábějí skleněné vinuté perle. Vinuté perle z Českého lesa vznikají již několik staletí stále stejným, tradičním způsobem. Rozžhavené barevné sklo se navíjí na drátky. Perle mohou být dále zdobeny dalšími sklářskými technikami, např. různými nálepy nebo přejímáním či přidáním zlata nebo stříbra. Z hotových perlí poté paní Lucie Černá a pan Bohumil Černý zhotovují nádherné šperky.

Konrádyho dudácká muzika

Toto dudácké uskupení vzniklo v roce 1955 a pochází z Domažlic. Konrádyho dudácká muzika je kapela evropského významu, což dokazují její častá vystoupení v zahraničí, např. v bývalé NDR, Rakousku, Bulharsku, Polsku, Jugoslávii nebo Anglii. Hlavní postavou je muzikant Antonín Konrády, který má na věhlasu muziky největší podíl.

Rudolf Volf

Byl za svou práci v oblasti lidové keramiky jmenován „Mistrem lidové umělecké výroby“ a v roce 2001 obdržel z rukou ministra kultury titul „Nositel tradice lidových řemesel“. Pochází z rodiny, která se může pyšnit po několik generací trvající historií hrnčířské výroby.

Jan Hlaváček

Současný vrchní sládek Plzeňského Prazdroje, a. s., je už z páté generace Hlaváčků pivovarníků. Rodinnou tradici sládků má na očích, ani se nemusí moc rozhlížet: kancelář v historické budově plzeňského pivovaru, v níž úřaduje, sloužila totiž před lety jako ložnice jeho dědečka, pivovarského sládka a posléze ředitele pivovaru Gambrinus Františka Hlaváčka.

Josef Hrůza

Bednář věnující se svému řemeslu v Plzni v místním pivovaru Plzeňský Prazdroj. V roce 2012 byl oceněn titulem „Nositel tradice lidových řemesel“. Josef Hrůza se zasloužil o vzkříšení bednářského řemesla a zároveň o obnovení bednářské výroby v Plzeňském Prazdroji. V prostředí Plzeňského Prazdroje vede kolektiv bednářů a svojí činností a působením dotváří celostní charakter plzeňského a také českého pivovarnictví. Bednářská výroba v Plzeňském Prazdroji je nejspíše jedinou výrobou svého druhu v prostředí pivovaru v ČR.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Pivnice Belvedere, Plzeň
  • Pivovar U Rybiček, Stříbro
  • Černý orel, Kdyně
  • Restaurace Ve Skále, Chodová Planá
  • Pivovar Groll, Plzeň
  • Restaurace Éčko, Plzeň
  • Stará Sladovna, Chodová Planá
  • Švejk restaurant Rozvadov, Rozvadov
  • Restaurace-hotel Roudná, Plzeň
  • Restaurace Na Spilce, Plzeň
  • Restaurace Žumbera, Plzeň
  • Restaurant U Malické brány, Plzeň
  • Sedmý nebe Morávka, Plzeň
  • Šenk Na Parkánu, Plzeň
  • Stará sladovna, Plzeň
  • Starobolevecká hospůdka, Plzeň
  • Sunlight Restaurant, Plzeň
  • Švejk restaurant Tivoli, Plzeň
  • Švejk restaurant U Pětatřicátníků, Plzeň
  • Uctívaný velbloud, Plzeň
  • U Salzmannů, Plzeň
  • Darovanský dvůr Resort, Břasy
  • Hotel a Švejk restaurant U Zeleného stromu, Nepomuk
  • Pivovar-hotel-restaurant Modrá Hvězda, Dobřany
  • Penzion Rudolf ll, Plasy
  • Zámek Zbiroh, Zbiroh

Plzeňská pivní polévka

Jinde si možná dají pivo až po jídle, na Plzeňsku s ním začínají už od prvního chodu. Pivní polévka s chlebem ale není žádný módní hit: horkou polévku ze zlatavého moku si připravovali naši předci už před několika staletími.

Chodské koláče

Chodský koláč je náročný na přípravu a ve své době nebyl ani levnou záležitostí. Kynuté těsto se válí do tenka a zdobí se pruhy tvarohového, povidlového a makového mazání. Sype se rozinkami a mandlemi. Proslulé chodské koláče mají řadu variant, které vycházejí ze dvou základních způsobů zdobení. Dolské koláče z dolního Chodska se zdobí vzory nanášenými na vrstvu tvarohové náplně, pro koláče z Klenčí a okolí jsou příznačné pruhy ze tří náplní.

Pučálka

Naklíčený hrách, který se připravoval pražením na kamnech na slano nebo na sladko.

Plzeňský guláš

Místní variace českého guláše. Je jedním z příkladů omáček ochucených pivem, čímž se hlavně liší od guláše připravovaného jinde. Někdy se zahušťuje i chlebem.

Kynutý bramborák

Jinak nazývaný také hluchec nebo báč, je příkladem pokrmů z brambor. Připravuje se z kynutého těsta ze strouhaných brambor, hrubé mouky, vajec, mléka a soli. Do těsta se přidává vařený uzený bok a dochucuje se majoránkou, česnekem a pepřem.

Špekové knedlíky

Kulaté nekynuté knedlíky se připravují z opražených žemlí a opečeného bůčku se slaninou. Jsou výborné jako příloha k omáčkám či pečeným masům.

Sklářské knedlíky

Jsou připravovány ze zelí, ostatní ingredience jsou podobné jako u špekových knedlíků, do těsta se však přidává kysaná smetana. Jistě stojí za ochutnání, výjimečné jsou především jako příloha k většině druhů masa.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Plzeňské nářečí

Kolikapátýho je, nožíky – nůžky, tulik – tolik, kulik – kolik nebo tuto, tudleto – tohle, tady to.

Chodské nářečí

Děrek, haby, hutřít, smíl se, seďít, váše, volát, bul, bula, buli.

Mapa Českých tradic