• Zvuky regionu
  • Jak hučí vody v Krkonoších
cs
Výběr jazyka

Jak se sní v krkonošských roubenkách?

Přehrát video regionu

Region

Krkonoše a Podkrkonoší

Majestátné hory, rozlehlé horské louky plné drobných kvítků, skalnaté hřebeny a něžná údolíčka posetá roubenými domky... Zaposlouchejte se do hukotu vodopádů i tajemného ticha rašelinových jezírek a nechte se unášet nezaměnitelnou atmosférou Krkonoš a Podkrkonoší.

A jakmile zatoužíte po odpočinku, přijďte pobejt. V tradičních horských boudách naberete sílu u kysela, hladké Ančky, povidlové omáčky nebo sejkor a můžete zase pokračovat, třeba za Štěpánskou koledou, tradičními řemesly nebo Krakonošem… Chce to jen pevné boty a všechny smysly připravené na nekonečný úžas.

Vychutnávejte si české tradice všemi smysly!

Tradiční regiony Krkonoší a Podkrkonoší

Co je tradiční region?
Tradiční region je přibližně vymezené území, které spojují tradice, národopisná a geografická blízkost.

Tradice v regionu Krkonoše a Podkrkonoší

Bájný ochránce hor

Krakonoš
Krakonoš je bájný duch hor, chrání celé Krkonoše a místní obyvatele před chamtivými hledači pokladů, pytláky a všemi možnými zloději. Dobré lidi ochraňuje, špatné trestá... Stejně tak to je i v...

Dřevěné ski vítězí

Počátky lyžování
Traduje se, že první lyže přivezl do Čech v roce 1892 hrabě Jan Harrach, který jimi vybavil své lesní dělníky, aby se mohli v zasněžených horách lépe pohybovat. Lyžování se ujalo a rychle se...

Kamenná krása pískovce

Pískovec
Podkrkonošský pískovec je legendou nejen v regionu, ale i v celém Česku. Svědčí o tom nespočet kostelů, kapliček a smírčích křížů až po takové velikány, jako je hrad Pecka a hospital Kuks a...

Nejkrásnější samoty Krkonoš

Krkonošské horské boudy
Nezalesněné plochy s typickými dřevěnými roubenkami vytvářejí nezaměnitelný ráz Krkonoš. Krkonošské horské boudy vznikly v průběhu výrazné kolonizace Krkonoš v 16. a 17. století, kdy majitelé...

Živá řemesla Krkonoš

Řemesla
Řemesla jsou nejčastěji spojena s osídlováním Krkonoš. Práce a peníze byly hlavním důvodem, proč byli lidé ochotni jít do vysokých nehostinných hor. Je potřeba říct, že se to vyplatilo nejen jim...

Zmrzlá, ale roztomilá koleda

Štěpánská koleda ve Studenci
Sraz byl hned po mši před farou. Koledníci dostali teplé párky a čaj, ať jim energie vydrží na celodenní koledu, a vyrazili na mrazivé krkonošské pláně do chalup. Na Štěpána se s písničkou od domu...
Zobrazit další tradice
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou. Seznamte se s velikány Krkonoší a Podkrkonoší.

Jan Harrach

Český šlechtic z rodu Harrachů, politik a podnikatel. Zasloužil se o dovoz prvních lyží z Osla na české území, lyže měly usnadnit práci lesním dělníkům v zasněžených horských lesích. V letech 1878–1879 nechal přestavět turisticky známou Labskou boudu. V roce 1879 se zasloužil o zřízení nejstarší turistické stezky v Krkonoších – Harrachovské cesty, vedoucí ze Špindlerova Mlýna k Labské boudě.

Balcarové ze Špindlerova Mlýna

Nejznámější a zároveň nejpočetnější skokanská rodina na lyžích v Evropě. V rodině se skokům na lyžích věnovalo hned sedm jejích příslušníků: otec Oldřich a synové Olda, Josef, Jindřich, Jaroslav, Stanislav a Jiří. Jako osmý z rodu Balcarů pokračoval Jan, syn Jindřicha.

Karel Jarolímek

Královédvorský rodák a čestný občan města Karel Jarolímek se proslavil nejen jako vynikající sportovec, ale i jako odborník na stavbu lyžařských můstků. Navrhl a řídil stavbu více než 400 lyžařských můstků. První lyžařský můstek vybudoval pod Zvičinou, dále ve Špindlerově Mlýně, Harrachově, Janských Lázních, Štrbském plese, který byl nazván „můstkem Jarolímkovým“, a mnoho dalších.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Harmony Club Hotel, Špindlerův Mlýn
  • Horský hotel Friesovy boudy, Strážné
  • Hotel Děvín, Pec pod Sněžkou
  • Hotel Hořec, Pec pod Sněžkou
  • Hotel Horizont, Pec pod Sněžkou
  • Hotel Hvězda, Pec pod Sněžkou
  • Hotel Idol, Dolní Mísečky
  • Hotel Jelínek, Špindlerův Mlýn
  • Hotel Krokus, Pec pod Sněžkou
  • Hotel Praha, Špindlerův Mlýn
  • Kladenka, Pec pod Sněžkou 313
  • Orea Vital Hotel Sklář – Bella Vista Restaurant, Harrachov 520
  • Pension & restaurace Zelený mlýn, Žacléř
  • Penzion a buřtárna U Pěti buků, Trutnov
  • Restaurace Kulinář, Špindlerův Mlýn
  • Restaurant Panorama, Špindlerův Mlýn
  • Savoy Royal Hotel, Špindlerův Mlýn
  • Skiresort hotel Omnia, Janské Lázně
  • Špindlerovská Hospoda, Špindlerův Mlýn
  • US Richtrovy boudy, Pec pod Sněžkou

Krkonošské kyselo

S kyselem se vstávalo a s kyselem se šlo spát. Základem je chlebový kvásek, nejlépe z tmavé žitné mouky. Při přípravě polévky se kvásek rozmíchá ve vlažné vodě tak, aby nezůstaly žmolky. Polévka se připravuje nejlépe z houbového vývaru (houby v polévce ponecháme), do kterého se rozmíchaný kvásek vlije, dochutí se osmaženou cibulkou, případně kmínem. Do bohatšího kysela se před podáváním vkládají na másle míchaná vajíčka, případně se polévka doladí smetanou.

Polévka hladká Ančka

Tradiční podkrkonošská polévka. Při její přípravě jsou potřeba zejména čerstvé houby. Před servírováním se obvykle na talíř připraví ve slupce uvařené oloupané brambory a natvrdo uvařená vejce.

Povidlová omáčka

Jde o recept připravovaný z povidel nebo sušených švestek, které jsou rozvařené ve vodě. Neméně důležitou součástí je i skořice, citronová kůra a šťáva z citronu. Pro výraznější chuť lze do uvařené omáčky přidat lžíci rumu. Pokud je omáčka příliš hustá, lze přidat vývar z uzeného masa.

Sejkory

Krajový druh bramboráků, se kterým se lze často setkat na krkonošských slavnostech a jarmarcích. Jejich zvláštností je to, že se opékají nasucho a až upečené se potírají rozpuštěným máslem.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Krkonošské nářečí

Kerkonoše, smerkovy perkynko, plena, berzy, outery nebo outerek, serce, prállo, hnelle, dje, neujeďal, spratěk, łžice, s tátem.

Mapa Českých tradic