• Zvuky regionu
  • Dudáci na jihu Čech
cs
Výběr jazyka

Tradiční region

Prácheňsko

Dodnes je to oblast stříbřitých rybníků, rozlehlých polí i mnoha kopců, kde uslyšíte pravou dudáckou muziku, užijete si tradiční rybníkářství a vychutnáte jemnost a kouzlo paličkované nebo frivolitkové krajky.

Vychutnejte si Prácheňsko všemi smysly a nechte se unášet tóny, krásou, vůní, tichým šploucháním…

Tradice v regionu Prácheňsko

Zobrazit další tradice
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou.

Švandova dudácká muzika ve Strakonicích

Vznikla ve Strakonicích v roce 1998 a navazuje na zdejší dlouholetou tradici kvalitních dudáckých muzik. Všichni členové jsou absolventy strakonické Základní umělecké školy. Od roku 1999 muzika doprovází dětský folklorní soubor Prácheňáček Strakonice a zároveň působí jako samostatné hudební těleso s vlastními úpravami písní.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Restaurace Hradní sklípek, Strakonice
  • Hotel Zvíkov
  • Hotel U Zlatého býka, Písek
  • Hotel Biograf, Písek

Hnětýnka

Malý dortík ze šlehaného těsta o průměru asi 15 cm, který se dosud peče na Písecku a Strakonicku. Hnětýnka, plná cukru, másla a vajec, se po vychladnutí vyklopí, polije bílou cukrovou polevou, případně čokoládou, a dále se zdobí cukrovými ozdobami – kvítky, věnečkem, holubičkami atd.

Bramborka

Kynutá bramborová slaná buchta litá na plech. Základem je kvásek, strouhané syrové brambory, škvarky nebo nakrájené uzené maso. Jako základní koření se do bramborky používá česnek, kmín, mák a majoránka.

Štěkenské koláčky

Pečou se podle starého osvědčeného receptu, plní se různými náplněmi, např. tvarohovou, makovou, povidlovou, ořechovou a jinými dle přání zákazníka.

Kapr po blatensku

Kapr obalovaný ve směsi mouky a papriky.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Prácheňské nářečí

Mjilej, pjivo, bjič, mjesto, mje/mňe, mjekej.

Mapa Českých tradic