• Zvuky regionu
  • Dudáci na jihu Čech
cs
Výběr jazyka

Kolik tváří má selské baroko jižních Čech?

Přehrát video regionu

Region

Jižní Čechy

Překrásná a rozmanitá oblast jižních Čech je tvořena čtyřmi tradičními regiony. Kozácko, nazývané také Táborsko, vyniká živými lidovými zvyky a tradicemi, které přetrvaly dodnes. Doudlebsko je také tradiční region s živými zvyky a řemeslnou výrobou charakteristickou malovaným nábytkem s doudlebskými tulipány. Rovinatá Blata plná rybníků a zlatých lánů vás překvapí fenomenální architekturou selského baroka a tradicí výroby hudebních nástrojů. Pestrý ráz Prácheňska vás nadchne svými stříbřitými rybníky, dudáckou a krajkářskou tradicí a vorařstvím.

Vychutnávejte si české tradice všemi smysly!

Tradice v regionu Jižní Čechy

Divadelní premiéra v Radomyšli

Konopická v Radomyšli
Zelený májíček nazdobený barevnými fábory, Konopák, Konopička a družba oblečený jako Kecal z Prodané nevěsty jdou Radomyšlí s průvodem složeným dodnes skoro z celé vesnice. Původně zemědělský obřad...

Klidná meditace u vody

Rybářství
Ztichlé a na první pohled lenivé ráno se může rychle změnit v drama jedinečného úlovku z Prácheňských rybníků. Tradice rybaření v tomto regionu je bezmála 500letá a třeba řeka Otava se proslavila...

Klidný a lahodný úlovek

Rybníkářství a rybaření
Více než 500 rybníků a rybníčků je základním stavebním kamenem atmosféry na Blatech. Ranní mlhy, tichá odpoledne a noční koncerty žab… První rybníky zde byly zakládány ve druhé polovině 14...

Krásné tóny dud

Lidové hudební nástroje
Pro některé mečí jako koza, pro jiné jsou libé tóny dud tím nejkrásnějším. Rozhodně stojí za poslechnutí, ale také zhlédnutí – protože každý jeden kus je originál. Za to vděčíme opět tradici,...

Luxusní ženská dekorace

Prácheňská krajka
Tradice tohoto překrásného a obdivuhodného řemesla spadá do 15. století a dodnes je živá – učí se ho tu i děti v rámci kroužků ve škole. Paličkovaná krajka ze Sedlice je známá již více než...

Magické návštěvy lucek

Obcházení lucek
Je jich šest – pět bílých, jedna černá jako kněz a chodí zahalené v plachtách s ptačí maskou na obličeji a klapajícím zobanem. Lucky, původně pohanské bytosti, se staly součástí křesťanské...
Zobrazeny výsledky 1-6 (z 14)
  < 1 - 2 - 3  > 
Zobrazit další tradice
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou. Seznamte se s velikány Jižních Čech.

Miluše Bubelová

Již několik let se věnuje vyšívání rybími šupinami. Toto tradiční řemeslo se do českých zemí dostalo asi před 150 lety z Itálie. Ozdoby ze šupin se objevovaly třeba na krojích, na zástěrkách, čepcích, ale také na střevíčcích, a dokonce i na kabelkách, které nosily dámy v neděli do kostela.

Mirka Dürnfelderová

Vůdčí osobnost udržování starých doudlebských zvyků, předsedkyně národopisného souboru Doudleban.

Jan a František Šochové a Martin a Jan Patákové

Jsou autory architektonického řešení i tvůrci výtvarného pojednání většiny staveb Soběslavsko-veselských blat. Jejich umělecký rukopis byl inspirován tvaroslovím oficiální renesanční, barokní, klasicistní a empírové architektury doplněné zdobnými motivy vycházejícími z lidového vesnického prostředí. Mnohé jejich stavby se nám dodnes dochovaly v řadě blatských vesnic, například v Klečatech, Komárově, Mažicích, Vlastiboři, Zálší a Záluží (vesnické památkové rezervace), v Debrníku, Nedvědicích a Svinkách (vesnické památkové zóny), v Borkovicích, Hlavatcích, Hodonicích i v některých dalších.

Švandova dudácká muzika ve Strakonicích

Vznikla ve Strakonicích v roce 1998 a navazuje na zdejší dlouholetou tradici kvalitních dudáckých muzik. Všichni členové jsou absolventy strakonické Základní umělecké školy. Od roku 1999 muzika doprovází dětský folklorní soubor Prácheňáček Strakonice a zároveň působí jako samostatné hudební těleso s vlastními úpravami písní.

Zednický mistr Jan Šoch

Přišel na Blata z blízkých Nuzic. Pracoval s partou pomocníků a dalším zedníkem Linhartem, později pak také se svým synem Františkem Šochem (1828–1874). Šochové stavěli především v Zálší, Borkovicích, Hartmanicích Klečatech, Komárově, Mažicích a Nedvědicích. Průčelí usedlostí členili architektonickými články (pilastry, lizény, římsy, šambrány aj.) a zdobili náboženskými i rostlinnými a geometrickými motivy.

Zednický mistr Martin Paták

Pracoval na Blatech od 60. let 19. století. Jeho syn Jan Paták etapu věhlasné blatské architektury završil. Působili zejména v rodné vsi a dále pak v Čerazi, Debrníku, Rybově Lhotě, Vescích, Záluží i jinde.

Miroslav Stecher

Rodák z Českých Budějovic patří mezi známé budějovické osobnosti. Zabývá se výrobou snad nejtypičtějšího jihočeského nástroje – dud nebo taky jihočeské kozy, jak se jim občas pro jejich mečivý zvuk říká.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Hotel Elzet, Tábor
  • Hotel Budweis, České Budějovice
  • Restaurace Hradní sklípek, Strakonice
  • Lovecká chata, Hluboká nad Vltavou
  • Švejk Restaurant Hluboká nad Vltavou, Hluboká nad Vltavou
  • Hotel Zvíkov
  • Restaurace Metropol, České Budějovice
  • Potrefená husa, České Budějovice
  • Hotel U Zlatého býka, Písek
  • Hotel Frankův dvůr, Jindřichův Hradec
  • Hotel Biograf, Písek
  • Motorest Pegast, Litvínovice
  • CITY Restaurant, České Budějovice

Táborská bašta

Typický pokrm v restauracích a hospodách na Táborsku. Jedná se o kombinace dvou druhů knedlíků, dvou druhů masa, paprikové klobásy a zelí.

Koláč Ušák

Pekl se při příležitosti poutí či posvícení a dodnes jej některé rodiny na Doudlebsku připravují. Jedná se o koláč z kynutého těsta mazaný povidly, mákem a tvarohem, zdobený mandlemi, ořechy a rozinkami.

Vočepák

Velký svatební koláč z kynutého těsta, který měl obřadní charakter. Tradice přežívá spíše izolovaně, v rodinném prostředí. Symbolika koláče má pohanské kořeny, souvisí s plodností a prosperitou.

Hnětýnka

Malý dortík ze šlehaného těsta o průměru asi 15 cm, který se dosud peče na Písecku a Strakonicku. Hnětýnka, plná cukru, másla a vajec, se po vychladnutí vyklopí, polije bílou cukrovou polevou, případně čokoládou, a dále se zdobí cukrovými ozdobami – kvítky, věnečkem, holubičkami atd.

Bramborka

Kynutá bramborová slaná buchta litá na plech. Základem je kvásek, strouhané syrové brambory, škvarky nebo nakrájené uzené maso. Jako základní koření se do bramborky používá česnek, kmín, mák a majoránka.

Třeboňský kapr (kapr s rodokmenem)

Maso třeboňského kapra se vyznačuje vysokou kvalitou, nízkým obsahem tuku a typickou chutí. Specifická kvalita masa je ovlivněna chovem v kvalitní čisté vodě, působením přírodních a geografických podmínek Třeboňské pánve a způsobem chovu, založeném na převážně přirozené výživě kaprů.

Jihočeská kulajda

Smetanová polévka s bramborami, koprem a vařeným vajíčkem.

Bramborové lupínky (Bohemia Chips)

Začaly se vyrábět v roce 1982 díky spolupráci národního podniku Zelenina a zemědělského družstva Zeus v jihočeském Choustníku. Výrobek západního střihu s názvem Bohemia Chips se stal okamžitě podpultovým hitem. Dnes zpracovává továrna v Choustníku až 60 000 tun brambor ročně. Vyrábí z nich čtyři řady chipsů.

Sýr Jihočeská niva

Nivu jako zavedený název používají všichni stávající výrobci v ČR. Pouze dvě značky, Jihočeská niva a Jihočeská zlatá niva, mají ale ochranné označení Evropské Unie. Název Niva byl použit, protože modrozelená barva sýru připomíná úrodnou louku.

Štěkenské koláčky

Pečou se podle starého osvědčeného receptu, plní se různými náplněmi, např. tvarohovou, makovou, povidlovou, ořechovou a jinými dle přání zákazníka.

Kapr po blatensku

Kapr obalovaný ve směsi mouky a papriky.

Plánský perník

Výroba tradičních perníků podle původních receptur, bez použití konzervantů běžných v průmyslové výrobě.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Doudlebské nářečí

Vůs, šły, był, tłustej, mjel, kfět, tfuj, kúpit, súsed, babjička, bjič, som.

Prácheňské nářečí

Mjilej, pjivo, bjič, mjesto, mje/mňe, mjekej.

Mapa Českých tradic