Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Táborská bašta
Typický pokrm v restauracích a hospodách na Táborsku. Jedná se o kombinace dvou druhů knedlíků, dvou druhů masa, paprikové klobásy a zelí.
Koláč Ušák
Pekl se při příležitosti poutí či posvícení a dodnes jej některé rodiny na Doudlebsku připravují. Jedná se o koláč z kynutého těsta mazaný povidly, mákem a tvarohem, zdobený mandlemi, ořechy a rozinkami.
Vočepák
Velký svatební koláč z kynutého těsta, který měl obřadní charakter. Tradice přežívá spíše izolovaně, v rodinném prostředí. Symbolika koláče má pohanské kořeny, souvisí s plodností a prosperitou.
Hnětýnka
Malý dortík ze šlehaného těsta o průměru asi 15 cm, který se dosud peče na Písecku a Strakonicku. Hnětýnka, plná cukru, másla a vajec, se po vychladnutí vyklopí, polije bílou cukrovou polevou, případně čokoládou, a dále se zdobí cukrovými ozdobami – kvítky, věnečkem, holubičkami atd.
Bramborka
Kynutá bramborová slaná buchta litá na plech. Základem je kvásek, strouhané syrové brambory, škvarky nebo nakrájené uzené maso. Jako základní koření se do bramborky používá česnek, kmín, mák a majoránka.
Třeboňský kapr (kapr s rodokmenem)
Maso třeboňského kapra se vyznačuje vysokou kvalitou, nízkým obsahem tuku a typickou chutí. Specifická kvalita masa je ovlivněna chovem v kvalitní čisté vodě, působením přírodních a geografických podmínek Třeboňské pánve a způsobem chovu, založeném na převážně přirozené výživě kaprů.
Jihočeská kulajda
Smetanová polévka s bramborami, koprem a vařeným vajíčkem.
Bramborové lupínky (Bohemia Chips)
Začaly se vyrábět v roce 1982 díky spolupráci národního podniku Zelenina a zemědělského družstva Zeus v jihočeském Choustníku. Výrobek západního střihu s názvem Bohemia Chips se stal okamžitě podpultovým hitem. Dnes zpracovává továrna v Choustníku až 60 000 tun brambor ročně. Vyrábí z nich čtyři řady chipsů.
Sýr Jihočeská niva
Nivu jako zavedený název používají všichni stávající výrobci v ČR. Pouze dvě značky, Jihočeská niva a Jihočeská zlatá niva, mají ale ochranné označení Evropské Unie. Název Niva byl použit, protože modrozelená barva sýru připomíná úrodnou louku.
Štěkenské koláčky
Pečou se podle starého osvědčeného receptu, plní se různými náplněmi, např. tvarohovou, makovou, povidlovou, ořechovou a jinými dle přání zákazníka.
Kapr po blatensku
Kapr obalovaný ve směsi mouky a papriky.
Plánský perník
Výroba tradičních perníků podle původních receptur, bez použití konzervantů běžných v průmyslové výrobě.