• Zvuky regionu
  • Jak zní sklo na Českolipsku a Jizerských horách
cs
Výběr jazyka

Jak zní sklo na severu Čech?

Přehrát video regionu

Region

Českolipsko a Jizerské hory

Úchvatnou sklářskou tradici na Českolipsku a v Jizerských horách tvoří dva tradiční regiony: Jizerské hory a Podještědí, které oživují lesní sklo a slaví světové úspěchy s jabloneckou bižuterií a Českolipsko, slavné výrobou svých zrcadel, lustrů a designových svítidel.

Vychutnávejte si české tradice všemi smysly!
Každý region má nejen své tradice, ale také osobnosti, které se tam narodily, žily, pobývaly a inspirovaly se místními unikáty. Region do jejich života otiskl nesmazatelnou stopu a oni do regionu zase tu svou. Seznamte se s velikány Českolipska a Jizerských hor.

Stanislav Jiroš

Výrobce bižuterie sídlící v Jablonci nad Nisou. Vyrábí černou neboli jetovou bižuterii, která je specifická pro kraj Jizerských hor. Kvalitní práce pana Jiroše byla v roce 2011 odměněna oceněním za 1. místo v kategorii regionální výrobek v Jablonci nad Nisou. Z produktů, které vyrábí, lze obdivovat různé přívěsky, náušnice, sametky nebo brože.

Petr Novotný

Sklářský mistr z města Nový Bor. V roce 1983 obdržel titul Mistr sklářských řemesel a umění. Jako první sklář na českém území založil vlastní sklářské studio zaměřené na využití tradičních sklářských technik. V roce 1991 založil sklárny AJETO, jež jsou v současné době jedním z nejvýznamnějších českých výrobců tradičního uměleckého skla.

Manželé Scheybalovi

Věnovali se národopisu, lidové kultuře, památkové péči, místopisu a regionální historii. Pokračovali v rodinné sběratelské tradici a dokázali vytvořit pozoruhodné umělecké sbírky a obsáhlou knihovnu. Josef V. Scheybal byl výborným kreslířem a talentovaným ilustrátorem. Díky Josefu V. Scheybalovi a jeho manželce má Liberecký kraj obsáhlý vědecký a umělecký dokument zachycující jeho památky lidového umění, krajinu i přírodu.

Vychutnat si tradice znamená užít si je opravdu všemi smysly. Díky místním kulinářským specialitám, tradičním postupům a surovinám si můžete region skutečně ochutnat. Každá oblast je jedinečná nejen krajinou, řemesly, tradicemi, zvyky, ale také kuchyní. Sejkory vám nikdy nenabídnou na jižní Moravě a frgály neumí upéct žádný ze severočeských pekařů. Nechte vaše smysly plout po nezaměnitelných vůních a chutích místní kuchyně a užívejte si to.
Tradiční kulinářské speciality a speciality české kuchyně můžete ochutnat v restauracích Czech Specials:
CzechSpecials logo
  • Grand restaurant Zlatý Lev, Liberec
  • Potrefená husa, Liberec
  • Restaurant Kaskáda, Liberec
  • Hotel Epocha, Janov nad Nisou
  • Hotel V Nebi, Josefův Důl
  • Restaurant / Snack Bar, Frýdlant
  • Hostinec u Podkovy, Rynoltice
  • Hotel Port, Doksy

Ovocné polévky

Jako slivovice, jablkovice či hruškovice se připravovaly z rozvařeného čerstvého či sušeného ovoce, přidávalo se mléko, ve kterém se rozmíchalo trochu mouky, k ovocným polévkám se obvykle jedly brambory.

Cácorka

Polévka z kysaného zelí podávaná s vařenými brambory, servírovanými zvlášť.

Kuba s houbami

Zapečené houby s kroupami a cibulkou.

Bramborový třesenec

Zapečené nastrouhané brambory s masem a petrželkou.

Tato slova neuslyšíte nikde jinde. Užijte si zvukomalebnost, jedinečnost a originalitu tradičních českých nářečí.

Podještědské nářečí

Co sem tě řek, pudeme ke Slukom, dej to Pepikoj Pavlovýmu, k večerou u tebe byl hoch, prauda, cejtit, růžej, kosťej, mužoj, stavíme sněhuláci, vamplik, nejglik, kucmoch, bandóry, kulatina, lenovo semeno, vžice, zaječí jetel, vybutí, štýbl.

Mapa Českých tradic